Ustát přítomnost božího hlasu není legrace. V úvodní scéně seriálu Preacher (Kazatel), který dnes v Česku začíná vysílat kabelová stanice AMC, se řítí vesmírem záhadná kometa, jež brečí jako malé dítě. A dole na zemi brzy poznají, že blízké setkání s touto božskou silou má výbušnou povahu.

Kněz prostoupený "Boží přítomností" exploduje po celém kostele a fanoušci komiksu, podle něhož seriál vznikl, dobře vědí, že to je teprve začátek. Severoirský komiksový scenárista Garth Ennis v prvních sešitech Kazatele stvořil svět, kde je možné cokoliv.

A podle úvodních dílů to platí rovněž o televizní adaptaci, která stejně jako komiks zavádí diváky do malého texaského městečka a umně tu mísí extrémní násilí s radikálním humorem i originálně pojatým vyprávěním.

Zdejší kněz Jesse zápasí se ztrátou víry i násilnickou minulostí, ale to zdaleka nebude jeho největší problém. Brzy se do prašné texaské půdy zřítí shůry upír-alkoholik Cassidy, který po zběsilém souboji uvnitř letadla za sebou zanechá krvavou spoušť a k seskoku si místo padáku vezme paraple. A Jesse zjistí, že vládne božským hlasem. Co Jesse řekne, to ostatní musí udělat. Když přikáže "otevřete své srdce", není prostor pro metafory, postižený bere do ruky nůž a namíří jej proti vlastní hrudi.

O Garthu Ennisovi se ihned po vydání prvních dílů komiksu Kazatel v půli 90. let začalo mluvit jako o komiksovém Tarantinovi. A není divu. Ennis dokázal − podobně jako americký režisér Quentin Tarantino − na komiksovém poli s podobnou nenuceností spojit násilí, humor a hbité konverzační přestřelky do jedinečného díla.

Tradiční superhrdinové se prohánějí na plátnech kin i po obrazovkách už dlouho, ale jak dostat do televize dílo, kde vystupuje například náctiletý mladík, který má místo úst řitní otvor, aniž by vznikla nechtěná parodie?

Malý zázrak se podařil. Jako producent a režisér pilotní epizody za ním stojí herec Seth Rogen a na celou show scenáristicky dohlíží Sam Catlin, který už má "na svědomí" jeden z nejceněnějších moderních seriálů Perníkový táta.

Naslouchat Kazateli

Stanice AMC ve svých seriálech sází na fantastické prvky v extrémní podobě. Seriál Živí mrtví je drsným zombie dramatem o přežití, nový Preacher (Kazatel) přináší upíry i náboženskou kontroverzi. Pilotní díl Kazatele sledovalo minulý týden ve Spojených státech 2,4 milionu diváků.

Seriálový Kazatel je násilný, zábavný a přitom na správných místech civilní. Stejně jako v komiksové předloze vystupuje také v seriálu zpod extrémních situací silná dramatická linka o podstatě víry i hříchu. Tvůrci některé postavy obratně zcivilnili a vypadá to, že jisté dějové zákruty se objeví mnohem dříve než v předloze. Ale stěžejní trojice "hrdinů" − upír Cassidy, kněz Jesse a krásná, zabijácká Tulip − má stejný náboj jako v původním komiksu.

Cassidyho ležérní pohledy a hlášky s neodolatelným irským přízvukem, Jesseho potlačované "tvrďáctví" a Tulipiny laškovné pohledy či ironické špílce připravují půdu pro velké věci.

Hercům role typově sedí a obzvláště irsko-etiopská herečka Ruth Negga, která nedávno v dramatu Loving oslnila festival v Cannes, přináší hodně nezvyklý pohled na to, jak se může chovat zabiják.

V posledních letech ukázaly seriály jako Daredevil společnosti Netflix, že z komiksů nemusí být jen zábava pro celou rodinu v kině, ale také temné, závažné drama převážně či pouze pro dospělé.

Stanice AMC v Kazateli k temným motivům přidává mamutí porci kontroverzního humoru. Děj prvních dílů epizodicky skáče do různých míst i časů, klidně až do hlubin devatenáctého století, do temných westernových kulis. Pokud tempo i nasazení vydrží, mohl by do budoucna Kazatel zavést diváky takřka kamkoliv. Zatím to vypadá na cestu tam, kde nic není svaté.